Colectionarea ca viata :)

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Avatar utilizator
BogdanC
moderator
moderator
Mesaje: 448
Membru din: 10 Ian 2005, 11:03
Localitate: Bucuresti
Contact:

Colectionarea ca viata :)

Mesaj de BogdanC »

Iata mai jos textul 'comercial' de la un taler Maria Tereza/SF aflat la vanzare pe VCoins (link http://www.vcoins.com/world/cheapsideto ... 95&large=0 ):

Maria Theresa countermarked with Arab c/s for Nejd. Very scarce and Intersting and specialized coin from an old collection that was liquidated by the gentlemans estate when he died at age 92. He never married but collected coins like a madman. Comes with his original card.

From the collection of Thomas E. Harryman

:lol: :lol: :lol: :lol:

Asta ar trebui sa ne puna pe ganduri pe unii dintre noi... :roll: :?
dorelb
******
******
Mesaje: 607
Membru din: 10 Ian 2005, 11:11
Localitate: onesti-bacau
Contact:

Mesaj de dorelb »

Din pacate/sau poate din fericire toti murim. Asta-i viata. ar fi frumos sa poti sa-ti lasi colectia la urmasi care sa continue munca ta. trebuie gasit un echilibru intre viata de familie si nebunia numismaticii. altfel se alege praful din toata munca ta. este demn de urmat exemplul unor numismati romani si nu numai, care la batrinete si-au donat statului/muzeelor colectiile. macar pleci cumva impacat cu gindul ca un timp mai ramine ceva dupa tine. dar...nu poti sti niciodata pe miinile cui poate incapea truda ta. sunt multe de spus, dar nu am chef sa ma gindesc la asta acum sunt prea tinar, desi ma apropii de 40 si niciodata nu stii cind trebuie sa pleci.
vasil
*****
*****
Mesaje: 459
Membru din: 25 Apr 2006, 22:47
Localitate: Bacau
Contact:

Mesaj de vasil »

De ce la un muzeu?
Am putea in final sa le donam Asociatiei Numismatice Romane...Daca trece proba timpului, va arata cu totul altfel peste 30-40 de ani.
Avatar utilizator
vlahul
moderator
moderator
Mesaje: 2131
Membru din: 04 Feb 2005, 03:37
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de vlahul »

La muzeu pt ca asa e obiceiul, iar apoi ANR ar putea avea o colectie completa, ce ar face cu 2, 3?
Avatar utilizator
BogdanC
moderator
moderator
Mesaje: 448
Membru din: 10 Ian 2005, 11:03
Localitate: Bucuresti
Contact:

:)

Mesaj de BogdanC »

Mi-am pierdut idealismul in aceasta privinta, donatia nu mi se mai pare corecta in lumea in care traim, cand stiu cat efort, timp si bani am investit :)

Cred ca o cale de mijloc ar fi de dorit...Adica anumite exemplare deosebite (unicate, mari raritati, nu neaparat piese cu valoare comerciala deosebita..) sa fie vandute unui muzeu important, cum ar fi MNIR (la un pret convenabil pt.ambele parti), iar ceea ce e mai putin interesant d.p.d.v. stiintific/istoric sa fie vandut altor colectionari (sau chiar muzeelor, daca isi manifesta interesul). Astfel piesele stranse cu pasiune ajung acolo unde trebuie: in patrimoniul muzeal national sau la alti pasionati.

Din pacate realitatea confirma faptul ca micile colectii sfarsesc inghitite de colectii mari, care la randul lor ajung in muzee, acestea fiind mai stabile in timp. Soarta lor in muzee nu este insa 'batuta in cuie', din pacate, se stie ca s-au/se inlocuiesc piese autentice cu falsuri, sau monede valoroase cu banalitati...

Pentru mostenitori/urmasi de obicei colectia nu are aceeasi valoare sentimentala ca pentru cel care a alcatuit-o (deci nu se simt sufleteste atasati de ea, cu adevarat), si la nevoie tot valoarea comerciala primeaza...Nu luam nimic in mormant, asa ca...

Am auzit o treaba interesanta: un batran colectionar a notat pe plicurile monedelor din colectia lui estimarea valorii (in opinia dansului), astfel ca urmasii au avut dupa ce sa se ghideze cand i-au vandut-o...Suna cam sinistru, dar teribil de practic :?

Este decizia fiecaruia, in definitiv, dar cred ca o viziune 'durabila' este de dorit si in domeniul colectionarii de monede. Daca resursele (de timp, bani etc.) sunt limitate, se impune specializarea, selectia, auto-intretinerea d.p.d.v. material s.a.m.d. Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca numismatica este totusi o pasiune cam egoista :) Cati dintre dv. impartasesc cu cei dragi aceasta pasiune? :) V-ati gandit vreodata la timpul pe care nu-l petreceti cu ei, ca sa va ocupati de pasiunea dv.? Adica sa va bucurati de niste bucatele de metal stantate mai recent sau mai demult? :) Fireste, si asta e o parte din viata, si din bucuria de a trai pentru fiecare dintre noi colectionarii, dar totusi...Oare viata e in alta parte? :) Suntem intotdeauna acolo unde ar trebui sa fim, cand ar trebui sa fim? :)

Inchei aici filosofia de forum :) Sper ca nu ma veti judeca prea aspru, e luni :?
KARAMIHAI
******
******
Mesaje: 1051
Membru din: 19 Sep 2006, 11:15
Localitate: Bucuresti

Mesaj de KARAMIHAI »

Cred ca cel mai minunat lucru in aceasta privinta, e sa ai copii care sa-ti mosteneasca pasiunea, intinderea pe mai multe generatii a unei colectii, fiind un lucru extraordinar.
Cred ca asa, totul capata o alta dimensiune si merita mai mult banii si timpul investit intr-o colectie :wink: .
Variantele care raman, daca cea de sus cade, pe mine personal nu m-a multumesc :evil: .
Mihai
Avatar utilizator
BogdanC
moderator
moderator
Mesaje: 448
Membru din: 10 Ian 2005, 11:03
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de BogdanC »

In viata reala, ca si oamenii, colectiile apar si dispar. Trebuie sa ne impacam cu acest lucru si sa nu ne auto-amagim. Exista un sfarsit pentru toate. Totusi in acest caz mai avem puterea de a decide noi asupra finalului efortului nostru.

Personal am considerat ca a impartasi cu lumea ceva din efortul meu, din ceea ce am strans, din ceea ce ma bucura si m-a bucurat, este deja o rasplata deosebita. Impreuna cu prietenul meu Alexandru Pinzar am realizat (in 2003) website-ul dedicat monedelor statelor medievale ale Moldovei si Tarii Romanesti ( http://romaniancoins.ancients.info ). Avand in acest moment aproape 600 de monede listate, plus o baza de date, o sectiune cu articole, alta cu bibliografie etc., consider ca am depasit macar un pic faza 'egoista' de colectionare, si am oferit celorlalti nu doar un instrument ci si o posibilitate de a-si aduce aportul, si de a constientiza ca noi romanii avem ce sa aratam si in acest domeniu aparent limitat si de stricta specialitate. Sunt marturii ale istoriei noastre, si mai ales noi trebuie sa avem grija de ele.
KARAMIHAI
******
******
Mesaje: 1051
Membru din: 19 Sep 2006, 11:15
Localitate: Bucuresti

Mesaj de KARAMIHAI »

Din textul scris de dumneavoastra mai sus, nu am inteles cine va avea grija de website dupa trecerea dumneavoastra in nefinta.Banuiesc ca daca nu va fii tinut de altcineva in continuare dupa acest moment, va disparea.
Ce vreau sa spun (si sper sa intelegeti asta si sa nu v-a suparati pe mine pt. cele scrise mai sus), e ca chiar daca ati facut un lucru deosebit prin acel site, munca dumneavoastra tot va trebui sa fie continuata de altcineva, ca sa nu dispara.
Asta o spun pentru ca discutia era axata pe evolutia pe care o poate urma o colectie in momentul in care posesorul ei si-a incheiat socotelile pe lumea asta.
Mihai
Avatar utilizator
berserkr
moderator
moderator
Mesaje: 3489
Membru din: 16 Iun 2006, 16:36

Mesaj de berserkr »

Brrrr! Mihai, esti un pic sinistru...Pai daca o luam asa nimic nu-i peren, totul e de imprumut si intram in filozofie si religie :D
Avatar utilizator
BogdanC
moderator
moderator
Mesaje: 448
Membru din: 10 Ian 2005, 11:03
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de BogdanC »

Momentan nu-mi fac probleme de-astea, la 28 de ani :) Chit ca nu mai simt de ceva vreme ca omul e nepieritor :D Site-ul e in plina dezvoltare si completare, si va mai fi mult timp. Daca la un moment dat lucrul la el va trebui oprit dintr-un motiv sau altul, ca site web are avantajul de a putea fi inchis editarii si 'conservat', el continuand sa fie accesibil via Internet :) Am obtinut gazduire gratuita pe un server din S.U.A., fara limita de timp, asa ca suntem optimisti. Evident, acum discutam la scara de cativa ani, nu cateva decenii :)
Avatar utilizator
berserkr
moderator
moderator
Mesaje: 3489
Membru din: 16 Iun 2006, 16:36

Mesaj de berserkr »

Ca sa fiu sincer, nici unul din cei (deocamdata 2) copii nu-mi impartaseste pasiunea pentru monede. Asa ca mai incerc :D...dincolo de gluma insa, momentan fac asta pentru mine si incerc sa ajut pe oricine imi impartaseste pasiunea cu ceea ce pot, incepand de la experienta (modesta) de pana acum si terminand cu donatii pe care mi le propun pentru copiii care chiar sunt pasionati de numismatica. Nu este exclus ca daca ma simt in stare mai incolo sa incerc si articole care sa aduca ceva nou (altfel n-ar avea sens sa scriu) macar o viziune diferita asupra unor lucruri intepenite de mult timp.
KARAMIHAI
******
******
Mesaje: 1051
Membru din: 19 Sep 2006, 11:15
Localitate: Bucuresti

Mesaj de KARAMIHAI »

Acuma, nu sariti pe mine :) - si eu sunt de aceasi parere, in primul rand colectionezi pentru tine, dupa aceea, cu timpul, te intereseaza sa iti impartasesti cunostintele si altora, dar in final iti doresti sa-ti transmiti pasiunea mai departe copiilor tai, normal daca acest lucru s-ar putea.Asa te simti mai implinit din punctul acesta de vedere.Normal, suntem tineri, asta pentru noi era o discutie pur teoretica.Intrebarea care se pune este, daca copii nu ti-ar aprecia colectia decat la valoarea materiala, ai prefera sa o donezi cuiva pe care ai sti ca il pasioneaza cu adevarat?
Mihai
Avatar utilizator
PRONUMISMATICA
Site Admin
Mesaje: 4936
Membru din: 07 Ian 2005, 20:04
Contact:

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cunosc mai multi colectionari batrani care si-au vandut sau sunt pe cale sa-si vanda colectiile adunate in zeci de ani. Motivatiile sunt pe deoparte si financiare, dar nu cred ca poate fi vorba numai de asta. La niciunul din ei (vorbesc de persoane pe care ii cunosc sau i-am cunoscut personal) nu i-a trecut prin cap sa-si doneze macar o parte din piese la un muzeu. De ce oare?
KARAMIHAI
******
******
Mesaje: 1051
Membru din: 19 Sep 2006, 11:15
Localitate: Bucuresti

Mesaj de KARAMIHAI »

Le intrebarea de ce le vand, raspunsul, eu zic ca este clar: nu are cine sa le continue munca, si atunci prefera sa le vinda ei, decat mostenitorii, care s-ar putea pacalii in acest proces care ar urma inevitabil disparitiei lor.
De ce nu le doneaza? - probabil, raspunsul este ca vor sa isi ajute cu acesti bani familia, sau oricum nu ar risca s-a faca o miscare de acest gen care ar putea genera un eventual conflict pe acesta tema cu mostenitorii de drept.
Mihai
dorelb
******
******
Mesaje: 607
Membru din: 10 Ian 2005, 11:11
Localitate: onesti-bacau
Contact:

Mesaj de dorelb »

Aldor scrie:Cunosc mai multi colectionari batrani care si-au vandut sau sunt pe cale sa-si vanda colectiile adunate in zeci de ani. Motivatiile sunt pe deoparte si financiare, dar nu cred ca poate fi vorba numai de asta. La niciunul din ei nu i-a trecut prin cap sa-si doneze macar o parte din piese la un muzeu. De ce oare?
ca sa donezi o colectie, rodul unei munci de o viata, la un muzeu, eu as dori sa vad ca exista si dorinta celor de la muzeu de a continua sau macar de a pastra ceea ce ai facut tu. din nefericire sunt putini muzeografi care au chef de asta. eu sunt dintr-un orasel mic, cu un muzeu slab populat de piese si care-si are sediul intr-o fosta casa boiereasca care a fost revendicata. am luat legatura cu cei de la muzeu. cu ceva ani in urma un fost director al muzeului era pasionat de numismatica, si am crezut ca cineva ii continua activitatea. nimic, dezamagire totala. cind am vazut si cum au organizat prima expozitie numismatica, niste monede aruncate intr-o vitrina si cu citeva hirtiute scrise de mina total aiurea, m-am lamurit total.
Scrie răspuns