Colectie de export...

Moderatori: Deus, Comboloi

Marius.Stoica
**
**
Mesaje: 48
Membru din: 04 Sep 2008, 16:20

Colectie de export...

Mesaj de Marius.Stoica »

Salutare tuturor,

Stiu ca nu cu foarte multa vreme in urma am postat un topic in care incercam sa gasesc o solutie legala si corecta, pentru a imi putea exporta colectia personala de monede si bancnote.

Se pare ca am gasit o solutie: in primul rand, aviz altor doritori de a exporta piese (par avion sa spunem, ca in cazul meu):

Trebuie sa va faceti un catalog cu intreaga colectie, apoi sa va prezentati atat cu catalogul ( evident, cu detaliile despre piese si poze avers/revers la fiecare in parte) cat si cu colectia la Muzeul de Istorie visavis de CEC, pe calea Victoriei), sa luati legatura cu un expert numismat sa va evalueze colectia.
Mie, de exemplu mi s-a spus ca mare parte din colectie face obiectul unui export definitiv ( monedele si bancnotele moderne si contemporane), mai putin cateva monede medievale, care sunt susceptibile de a face parte din fondul de stat ( cativa denari de argint transilvaneni, dealtfel foarte frumosi, si un triplugros 1585 Riga, pe care deja i-am sos la vanzare). Pare-se ca monedele medievale pana in sec 17 au toate sansele sa faca obiectul unor discutii privind apartenenta lor in fondul de patrimoniu. Si cand ne gandim ca piata e plina de denari transilvaneni si de grosi de argint de sec. 16.

Apoi, dupa ce veti primi de la expertul numismat o foaie de expertiza, semnata si stampilata de catre dansul, va veti duce la Directia Patrimoniului de Stat, de pe strada Sfantul Stefan, ce se afla intra piata Unirii si Hala Traian, mai aproape de Hala Traian.

Acolo veti preda catalogul cu colectia scos la imprimanta ( pozele color la piese), veti completa un formular si veti plati o taxa de 15 ron pentru desfasurarea procesului de obtinere a actelor necesare unui export definitiv (daca asta doriti. cel putin eu da). De asemenea, va trebui sa completati un formular pe care il descarcati de pe site-ul lor si sa il expediati pe mail unuia dintre cei de acolo, care va ajuta cu intocmirea actelor.

Dupa dimensiunea colectiei, procesul poate sa dureze intre 1 si 3 saptamani. Va prezentati apoi, lasati un pui de "spaga" pentru "amabilitatea" cu care ati fost tratati ( asta daca vreti, :), eu unul in curand nu o sa mai am parte de ea, de privirile derutate si lascive dupa cateva foi..) si va prezentati in ziua Z cand veti ridica atat catalogul cu colectia ( colectia ramane in posesia d-voastra de la bun inceput, evident) si succes apoi! Din pct de vedere legal, nu aveti dece sa va faceti griji!


Numai bine tuturor!
Avatar utilizator
berserkr
moderator
moderator
Mesaje: 3489
Membru din: 16 Iun 2006, 16:36

Mesaj de berserkr »

Un post util. Deci se poate si inca legal. Corespunde cu ce stiam si eu din punct de vedere legal. De altfel nu vad cum s-au putut exporta definitiv atatea piese - tot legal - care au aparut in licitatiile de afara si mai mult, ministerul culturii a fost chiar invitat sa liciteze (aici chiar am oarece curiozitati dar nu le dau curs) :) Pentru ca-s de felul meu optimist sper ca lucrurile se vor reglementa in timp (nu stiu in cat timp) astfel incat sa nu mai ramanem codasii Europei la cultura si istoria proprie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
claus
******
******
Mesaje: 791
Membru din: 01 Mai 2008, 00:47

Mesaj de claus »

iar la aeroport cum veti proceda? veti merge la punctul de control cu colectia in bagajul de mana si veti spune respectivului/respectivei ca transportati o colectie valoroasa si ii veti arata actele? :shock:
nu prea recomand transportul de monede in bagajul de mana.iar daca le puneti in cel de cala pe acela in veti preda inainte de a trece de punctul de control.
Marius.Stoica
**
**
Mesaje: 48
Membru din: 04 Sep 2008, 16:20

Mesaj de Marius.Stoica »

Bineinteles, voi suna la aeroport si voi intreba care sunt procedurile, in cazul in care sunt ( iar in ceea ce priveste exportul unor piese de colectie, nu ma indoiesc ca s-ar putea sa completez vreun formular ceva). Oricum, ideea a fost, in mesajul care a deschis topicul, ca din punct de vedere legal, poti iesi din tara cu o colectie personala. Este adevarat, aurul de tezaur, precum si orice alta piesa din aur (probabil putine sunt exceptiile in cazul aurului) nu pot fi exportate, de asemenea si monedele pana in sec 17.

Ce va fi la aeroport, la punctul de control, ramane de vazut, insa in mod logic nu ar trebui sa fie probleme, odata ce am acte pe un bun personal. Am sa ma informez cat de curand, fiindca pe 29 iunie plec definitiv si irevocabil de pe aceste plaiuri, din pacate.. :?

Sanatate tuturor,
Avatar utilizator
Bogdan R
******
******
Mesaje: 557
Membru din: 08 Ian 2005, 10:17
Localitate: þara lui Moº Crãciun ;-)

Mesaj de Bogdan R »

Cateva intrebari, daca sunteti amabil:

1.Plecati intr-o tara din afara UE? Intreb asta deoarece ati folosit cuvantul export, cuvant ce nu se mai aplica cand ne referim la transportul transfrontalier de marfuri in interiorul UE.

2.Este stipulat oficial undeva ca monedele de aur nu pot fi scoase din tara?
Aceasta prevedere se aplica tuturor pieselor din aur indiferent de emitent si de anul de emisie?

3.Bancnotele sunt supuse aceleiasi legislatii ca si monedele? Pe unde am citit eu erau doar prevederi referitoare la monede, nu si la bancnote.

Multumesc!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Avatar utilizator
PRONUMISMATICA
Site Admin
Mesaje: 4936
Membru din: 07 Ian 2005, 20:04
Contact:

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cand ziceti de monedele pana in sec al XVII-lea, nu vroiati sa ziceti mai degraba cele emise pana in 1700? Va intreb pentru ca din cate stiu in unele tari europene (de ex. Ungaria) acolo s-a tras "linia", la anul 1700.
Vi s-a zis ceva clar in acest sens, sau inca mai asteptati un raspuns?
Marius.Stoica
**
**
Mesaje: 48
Membru din: 04 Sep 2008, 16:20

Mesaj de Marius.Stoica »

Ce va pot spune este ca eu am purtat toate discutiile legate de piesele din colectia mea cu o doamna expert numismat pe monede antice si medievale, d-na Ana Maria Velter, care lucreaza la Muzeul National de Istorie. Dansa mi-a spus ca piesele (monede sau bancnote) din perioada moderna si contemporana nu fac parte din fondul de patrimoniu. Acum, evident, a facut referire la cele din colectia mea, logic, doar pe acelea le aveam de analizat. Si va spun eu, monedele de 5 lei argint ( din 1880 pana la 1906, absolut toate) nu fac parte din fondul de patrimoniu, pot fi deci exportate. Este exclus sa exporti AUR de patrimoniu, din pacate ( toate emisiile sub Carol I si/sau Carol II, precum si perioada comunista). Aurul strain ( emisii din epoci si tari diferite) probabil trebuie supus expertizei pentru a se stabili in ce masura poate fi incadrat sau nu ca fond de patrimoniu. Nu am intrebat-o despre acest aspect deoarece in colectia mea nu am aur, marea majoritate a pieselor sunt de argint.

Am fost obligat sa scot din colectie 5 denari ragint transilvaneni, de inceput de secol 16 precum si un triplugros Riga 1586. De ce? pare-se ca astfel de piese fac parte din patrimoniu. Am piese in colectie de argint de secol 17 sau 18 care pot fi exportate ( taleri, kreuzeri). Cert este ca nu cunosc criteriile clare pe baza carora piesele pot fi incadrate sau nu ca fond de patrimoniu. Si DA, se aplica si pt bancnote, nu numai pt monede. Am uitat sa o intreb pe d-na Velter daca si biletele ipotecare se pot exporta, neavnd nici unul in posesie, nu nu mi-a fost greu sa omit sa pun aceasta intrebare.

Astept acum sa imi iasa actele de la Patrimoniul de Stat, trebuie sa ma duc sa le ridic dupa 20 iunie. Cat despre tara catre care vor fi exportate, vorbim de SUA, in statele unite plec.
Marius.Stoica
**
**
Mesaje: 48
Membru din: 04 Sep 2008, 16:20

Mesaj de Marius.Stoica »

In colectie mai am si 2 piese de 6 grosi argint 1666 si 1667, cam sterse ( pt ca si in general piesele sub Cazimir sunt slab batute) precum si o piesa frumoasa de 3 kreuzer 1721 sau taleri 1776, 1767, 1810 , piese de argint care pot fi exportate. Tot ce a fost sub 1600 s-a considerat ca trebuie sa ramana in tara.

Scuze pentru postarea mesajelor consecutive, am considerat ca merita sa adaug aceasta informatie, in masura in care am omis sa o adaug mesajului precedent.

Daca mai aveti intrebari, si va pot ajuta cu raspunsuri, va rog nu ezitati, desi, in mare, am spus cam totul...
lavynyu2
**
**
Mesaje: 20
Membru din: 04 Mar 2013, 16:08
Localitate: Baia-Mare

Re:

Mesaj de lavynyu2 »

Marius.Stoica scrie:Ce va pot spune este ca eu am purtat toate discutiile legate de piesele din colectia mea cu o doamna expert numismat pe monede antice si medievale, d-na Ana Maria Velter, care lucreaza la Muzeul National de Istorie. Dansa mi-a spus ca piesele (monede sau bancnote) din perioada moderna si contemporana nu fac parte din fondul de patrimoniu. Acum, evident, a facut referire la cele din colectia mea, logic, doar pe acelea le aveam de analizat. Si va spun eu, monedele de 5 lei argint ( din 1880 pana la 1906, absolut toate) nu fac parte din fondul de patrimoniu, pot fi deci exportate. Este exclus sa exporti AUR de patrimoniu, din pacate ( toate emisiile sub Carol I si/sau Carol II, precum si perioada comunista). Aurul strain ( emisii din epoci si tari diferite) probabil trebuie supus expertizei pentru a se stabili in ce masura poate fi incadrat sau nu ca fond de patrimoniu. Nu am intrebat-o despre acest aspect deoarece in colectia mea nu am aur, marea majoritate a pieselor sunt de argint.

Am fost obligat sa scot din colectie 5 denari ragint transilvaneni, de inceput de secol 16 precum si un triplugros Riga 1586. De ce? pare-se ca astfel de piese fac parte din patrimoniu. Am piese in colectie de argint de secol 17 sau 18 care pot fi exportate ( taleri, kreuzeri). Cert este ca nu cunosc criteriile clare pe baza carora piesele pot fi incadrate sau nu ca fond de patrimoniu. Si DA, se aplica si pt bancnote, nu numai pt monede. Am uitat sa o intreb pe d-na Velter daca si biletele ipotecare se pot exporta, neavnd nici unul in posesie, nu nu mi-a fost greu sa omit sa pun aceasta intrebare.

Astept acum sa imi iasa actele de la Patrimoniul de Stat, trebuie sa ma duc sa le ridic dupa 20 iunie. Cat despre tara catre care vor fi exportate, vorbim de SUA, in statele unite plec.
Interesanta opinia in care citez : "monedele de 5 lei argint ( din 1880 pana la 1906, absolut toate) nu fac parte din fondul de patrimoniu " , opinia este 100% a doamnei expert sau a dvs. ??? Intreb deoarece am auzit , repet am auzit , deci nu este o certitudine ca obiectele mai vechi (deci si monedele sau bancnotele) de 100 de ani fac parte in general din patrimoniu national si deci ar trebui tratat ca atare , mai departe stiti voi ! Ce se intampla de ex. daca mostenesti de la predecesori de ex. o moneda valoroasa foarte veche care face parte din patrimoniu cum poti sa o vinzi de exemplu ????
Avatar utilizator
PRONUMISMATICA
Site Admin
Mesaje: 4936
Membru din: 07 Ian 2005, 20:04
Contact:

Re: Colectie de export...

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Poti s-o vinzi doar respectand legislatia. Exista niste proceduri care trebuiesc respectate, s-a scris mult despre acest subiect pe forum.
"In general fac parte"... la noi dupa unii (cei cu putere in pix) in general cam tot ce e facut de om, indiferent daca acum 5000 de ani sau 100 de ani sau 80 de ani face parte din patrimoniu.
lavynyu2
**
**
Mesaje: 20
Membru din: 04 Mar 2013, 16:08
Localitate: Baia-Mare

Re: Colectie de export...

Mesaj de lavynyu2 »

Aldorus scrie:Poti s-o vinzi doar respectand legislatia. Exista niste proceduri care trebuiesc respectate, s-a scris mult despre acest subiect pe forum.
"In general fac parte"... la noi dupa unii (cei cu putere in pix) in general cam tot ce e facut de om, indiferent daca acum 5000 de ani sau 100 de ani sau 80 de ani face parte din patrimoniu.
Aveti un link de aici de pe forum de unde sa pot citi sa ma mai documentez ??? Multumesc !
giubster
***
***
Mesaje: 71
Membru din: 15 Aug 2009, 08:43

Re: Re:

Mesaj de giubster »

lavynyu2 scrie:
Marius.Stoica scrie:Ce va pot spune este ca eu am purtat toate discutiile legate de piesele din colectia mea cu o doamna expert numismat pe monede antice si medievale, d-na Ana Maria Velter, care lucreaza la Muzeul National de Istorie. Dansa mi-a spus ca piesele (monede sau bancnote) din perioada moderna si contemporana nu fac parte din fondul de patrimoniu. Acum, evident, a facut referire la cele din colectia mea, logic, doar pe acelea le aveam de analizat. Si va spun eu, monedele de 5 lei argint ( din 1880 pana la 1906, absolut toate) nu fac parte din fondul de patrimoniu, pot fi deci exportate. Este exclus sa exporti AUR de patrimoniu, din pacate ( toate emisiile sub Carol I si/sau Carol II, precum si perioada comunista). Aurul strain ( emisii din epoci si tari diferite) probabil trebuie supus expertizei pentru a se stabili in ce masura poate fi incadrat sau nu ca fond de patrimoniu. Nu am intrebat-o despre acest aspect deoarece in colectia mea nu am aur, marea majoritate a pieselor sunt de argint.

Am fost obligat sa scot din colectie 5 denari ragint transilvaneni, de inceput de secol 16 precum si un triplugros Riga 1586. De ce? pare-se ca astfel de piese fac parte din patrimoniu. Am piese in colectie de argint de secol 17 sau 18 care pot fi exportate ( taleri, kreuzeri). Cert este ca nu cunosc criteriile clare pe baza carora piesele pot fi incadrate sau nu ca fond de patrimoniu. Si DA, se aplica si pt bancnote, nu numai pt monede. Am uitat sa o intreb pe d-na Velter daca si biletele ipotecare se pot exporta, neavnd nici unul in posesie, nu nu mi-a fost greu sa omit sa pun aceasta intrebare.

Astept acum sa imi iasa actele de la Patrimoniul de Stat, trebuie sa ma duc sa le ridic dupa 20 iunie. Cat despre tara catre care vor fi exportate, vorbim de SUA, in statele unite plec.
Interesanta opinia in care citez : "monedele de 5 lei argint ( din 1880 pana la 1906, absolut toate) nu fac parte din fondul de patrimoniu " , opinia este 100% a doamnei expert sau a dvs. ??? Intreb deoarece am auzit , repet am auzit , deci nu este o certitudine ca obiectele mai vechi (deci si monedele sau bancnotele) de 100 de ani fac parte in general din patrimoniu national si deci ar trebui tratat ca atare , mai departe stiti voi ! Ce se intampla de ex. daca mostenesti de la predecesori de ex. o moneda valoroasa foarte veche care face parte din patrimoniu cum poti sa o vinzi de exemplu ????
Ce se intampla cu monedele din aur vandute pe Ebay de catre vanzatori din Romania? De ex. 20 Lei 1883...
Avatar utilizator
PRONUMISMATICA
Site Admin
Mesaje: 4936
Membru din: 07 Ian 2005, 20:04
Contact:

Re: Colectie de export...

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Toti isi asuma un risc si se pot trezi oricand cu politia la usa.
lavynyu2
**
**
Mesaje: 20
Membru din: 04 Mar 2013, 16:08
Localitate: Baia-Mare

Re: Colectie de export...

Mesaj de lavynyu2 »

1. Cum se poate dovedi ca am mostenit o moneda veche care s-ar putea sa faca parte din patrimoniu , care sunt pasii legali ???

2. Bun si colectionarii care cumpara de la talcioc o moneda care face parte din patrimoniu si pe urma doreste sa o vanda mai departe cum intra in legalitate ?????????
Alnaibii
*****
*****
Mesaje: 399
Membru din: 03 Aug 2009, 15:53
Localitate: Bucurestii din Deal
Contact:

Re: Colectie de export...

Mesaj de Alnaibii »

Trec prin acest proces acum.
Expert numismat exista la Muzeul de Istorie, sau la Biblioteca Academiei.
Pentru piesele post 1900 nu trebuie expertiza, dar cum colectia mea incepe cu 1867, am nevoie de expert.
Scrie răspuns