traficantii

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: traficantii

Mesaj de popoviciliza »

COOPERARE ROMÂNO – GERMANĂ, PE LINIA BRACONAJ ARHEOLOGIC
IGPR, 15 iunie 2018

[...] Polițiștii Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Patrimoniu Cultural și cei din Hunedoara au desfășurat percheziții domiciliare simultane, la mai multe locaţii din Germania și România (județul Tulcea), în urma cărora au fost identificate şi indisponibilizate monede și artefacte de proveniență ilicită.

În cauză, este vizat un bărbat (cetățean român și german) cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Din investigații a reieșit că acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit și deținut un lot de 7.005 monede și 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni. În fapt, membrii unei grupări infracționale ar fi efectat detecţii neautorizate, în siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea, de unde ar fi sustras artefactele.

După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, ar fi schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

Astfel, le-ar fi transferat în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor, prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național.

În urma acțiunii Poliției Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint), precum și celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată - semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes - o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate.

O parte din banii rezultați ar fi fost transferați către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.

Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.

Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

https://politiaromana.ro/ro/stiri/coope ... arheologic
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Re:

Mesaj de popoviciliza »

popoviciliza scrie:
bconst scrie: [...] Anchetele romanesti au demonstrat clar filiera infractori romani cu protectzie politica (vezi celebrul Ceia consilier al lui Dan Ioschka la randul lui consilier al lui Iliescu, Ceia aflat de mai bine de un an in....insulele Capului Verde unde nu-l gasesc (!!) citatziile justitziei, sau cazul fostului lider pedesereu de la Deva, om de afaceri controversat, lichidat in stil mafiot in anul 2000 cred si ai carui asasini nu i-a gasit nimeni) - traficantzii sarbi&fost iugoslavi care au preluat si trecut peste granitza artefactele - piatza "cenusie" de antichitatzi de la Muenchen de unde "spalate-albite" obiectele ajungeau onorabil la Christe's, etc. Degeaba au luptat procurorii de la Alba sa stabileasca retzeaua de infractori, pana acum nici unul nu e la puscarie fiindca protectzia lor politica este de neclintit. [...]
Mesagerul hunedorean

Iulian Ceia rămâne în închisoarea din Capitală
5 septembrie 2017, Natalia Bumbac

„Hunedoreanul Iulian Ceia, condamnat în dosarul „Comorile Dacice I”, a fost prins după aproape trei ani de la pronunţarea sentinţei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Ceia, considerat capul grupării de traficanţi de obiecte de patrimoniu, va rămâne să execute pedeapsa în închisorile din Bucureşti, având acolo ultimul domiciliu din buletin, spun surse din poliţie.[...]
http://www.mesagerulhunedorean.ro/iulia ... -capitala/
Adevărul

Iulian Ceia a fost pus în libertate, după un an de închisoare. Povestea controversată a „Pionului”, românul din spatele comorilor dacice
21 august 2018, Daniel Guţă

„Iulian Ceia, considerat în trecut unul dintre liderii traficanţilor de comori dacice sustrase din Munţii Orăştiei, a fost eliberat condiţionat, printr-o decizie a Tribunalului Ilfov. Aflat din luna august a anului trecut în închisoare, pentru ispăşirea unei pedepse de doi ani, în dosarul „aurului dacic”, Ceia a depus, iniţial, o cerere de liberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 4 din Capitală. Instanţa a respins, însă, propunerea, dar deveanul a contestat decizia, iar dosarul său a ajuns la tribunal. „Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Ceia Iulian. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Ceia Iulian de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 423/2014 , mandat emis în baza sentinţei penale nr. 339/2009 pronunţată de către Tribunalul Hunedoara, dacă nu este reţinut, arestat preventiv sau deţinut în altă cauză. Atrage atenţia condamnatului asupra conduitei sale viitoare, inclusiv asupra faptului că dacă până la data la care pedeapsa va fi considerată ca executată în integralitate va mai comite vreo infracţiune, va putea fi în situaţia de a suporta consecinţele prevăzute la art. 43 alin.1-3 Cod penal. Definitivă”, a informat Tribunalul Ilfov. În 4 august 2017, Iulian Ceia a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie din Capitală şi încarcerat la Penitenciarul Rahova, întrucât pe numele lui exista un mandat de executare a pedepsei de doi ani de închisoare, primită în decembrie 2014 în dosarul „aurului dacic”. Iulian Ceia a primit doi ani de închisoare, cu executare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, deşi iniţial, în dosarul judecat pe fond la Tribunalul Hunedoara, fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru infracţiuni grave legate de traficul de obiecte de patrimoniu. La pronunţarea sentinţei şi în următorii doi ani şi jumătate deveanul a fost de negăsit.

Acuzat de trafic de comori
În dosarul „aurului dacic” Iulian Ceia a fost acuzat de procurori că ar fi coordonat o parte a traficului de artefacte antice preţioase, furate din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei, bazându-se şi pe relaţiile sale în lumea politică. În 2005, după o anchetă întinsă pe durata mai multor ani, gruparea traficanţilor de comori antice condusă de Iulian Ceia, numit şi „Pionul“, a fost trimisă în faţa instanţei. Iulian Ceia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse, susţinând că a fost o victimă a răzbunării anchetatorilor. Potrivit procurorilor, gruparea infracţională condusă de Ceia Iulian a luat în atenţie afacerea ilegală privind valorificarea şi înstrăinarea bunurilor de patrimoniu sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei, clasate monument istoric, informează rechizitoriul. „Această grupare era compusă din ”locotenenţii” (...) şi un număr variabil de “soldaţi”, foşti sportivi, mobilizaţi pentru executarea unor “intervenţii rapide” la recuperări şi represalii. Pentru a nu risca să fie surprinşi în zona de protecţie, liderii au adoptat un modus operandi perfecţionat: trimiterea în situri a unor echipe dotate cu logistica necesară sub conducerea unui “locotenent”, om de încredere, echipe coordonate din Deva, de lideri, prin telefonul mobil şi avertizate despre acţiunile pregătite de organele de poliţie”, se arăta într-un rechizitoriu al dosarelor comorilor dacice. „Prin conexiunile deţinute în viaţa publică (n.r. ex - consilierul prezidenţial Dan Iosif), liderul grupării a întreprins demersuri la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru a se încredinţa <> rezervaţiei arheologice din Munţii Orăştiei unei firme de pază pe care urma să o înfiinţeze, vizând astfel atingerea a două obiective: asigurarea exclusivităţii în <> (în realitate exploatarea) siturilor arheologice, precum şi <> unor fonduri comunitare pe acest motiv”, informau procurorii, în dosarele traficului de tezaure antice.

Au activat aproape un deceniu
Potrivit procurorilor, în perioada 1997 – 2005 membrii reţelei de traficanţi de comori, condusă de Iulian Ceia, au sustras mai multe tezaure de bijuterii, monede şi obiecte de valoare antice, în principal din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în patrimoniul UNESCO. Printre bunurile care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor, din afara ţării, s-au aflat cel puţin 15 spirale din aur masiv, susţin anchetatorii, dintre care 13 au fost recuperate. Infracţiunile puse în sarcina aurarilor au fost legate de traficul de obiecte de patrimoniu, şantaj, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, lipsire de libertate şi chiar proxenetism. În prezent, din comorile dacice sustrase de grupările de braconieri, peste 55 de kilograme de aur, în monede şi bijuterii antice, sunt căutate prin INTERPOL. „Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, informa, recent, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.”

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/iu ... index.html
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: traficantii

Mesaj de popoviciliza »

popoviciliza scrie:
Yu_L.Yan scrie:"Vulpile" au pus la pastrare intr-un PET cativa cosoni, pt zile negre
http://www.gandul.info/magazin/ce-comoa ... o-12623820
http://www.stirilekanald.ro/comoara-dac ... 71545.html
Comoara dacică de 100.000 de euro ascunsă în vizuină
Ce acuzaţii i-au fost aduse lui Adrian Stoicoi

S-a stabilit primul termen la judecarea apelului lui Adrian Stoicoi

1 octombrie 2018, Maximilian Ganju

„Condamnat pentru infractiunea de spalare de bani, Adrian Stoicoi [...], zis "Adi Bocseru", a facut apel la sentinta. Actiunea sa va fi luata in discutie la finele acestei luni. Stoicoi este unul dintre cei mai cunoscuti braconieri de comori dacice din Muntii Orastiei.

Acesta a fost judecat pentru comiterea infractiunii de spalare de bani, in legatura cu descoperirea ilegala si traficarea unor tezaure antice provenite din zona cetatii dacice Sarmizegetusa Regia. A primit doi ani de inchisoare, dar i s-a adaugat o alta pedeapsa primita intr-un alt dosar, astfel ca are de ispasit patru ani de detentie. Totul depinde insa de verdictul dat de completul de apel, acesta atacand solutia Tribunalului Hunedoara. Primul termen in dosar a fost stabilit pentru data de 25 octombrie 2018.

In anul 2016, au fost efectuate mai multe perchezitii la domiciliile unor persoane, printre acestea numarandu-se si casele lui Stoicoi din Orastie si Gradistea de Munte. Anchetatorii au recuperat mai multe piese de patrimoniu, respectiv trei statuete din bronz reprezentand zeitati antice (Seraphis, Minerva si Jupiter), o cupa metalica si trei monede Koson din aur, unele dintre piesele de patrimoniu fiind descoperite la Adrian Stoicoi. Totodata, acesta a fost acuzat ca a ascuns in apropierea casei sale un tezaur de 138 de monede Koson din aur, din care a vandut unei persoane o moneda contra sumei de 700 de euro. Tezaurul a fost descoperit din intamplare de niste copii care se jucau in acea zona si a fost predat autoritatilor statului.”
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: traficantii

Mesaj de popoviciliza »

Braconaj arheologic la Constanţa. Au dezgropat monede vechi şi le-au vândut

Andreea Perhaiţă, 12 decembrie 2018
monede1-1544544049.jpg
„Trei bărbaţi sunt cercetaţi pentru braconaj arheologic, după ce poliţiştii au descins în casele lor şi au găsit monede vechi, dar şi aparatură folosită pentru a le depista, în pământ.

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța au efectuat, în cursul zilei de ieri, patru percheziții domiciliare, una pe raza județului Constanța și trei pe raza județului Tulcea, la persoane bănuite de furt calificat şi spălare de bani.

Percheziţiile au avut loc în oraşul Năvodari, respectiv în localitatea Slava Cercheză.

Potrivit oamenilor legii, persoanele vizate ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic prin detecții și săpături neautorizate, ulterior sustrăgând artefacte din patrimoniul cultural național. Artefactele erau apoi vândute pe piaţa de antichități, inclusiv prin rețeaua de internet.

La domiciliile percheziţionate au fost găsite mai multe monede antice şi un detector de metale.

„Artefactele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În momentul de faţă, cercetările sunt derulate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, urmând ca, la finalizarea acestor cercetări să fie luate măsurile legale ce se impun în astfel de situaţii”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.”

https://www.cugetliber.ro/redirect-stir ... dut-364644
Avatar utilizator
Yu_L.Yan
******
******
Mesaje: 1509
Membru din: 10 Noi 2005, 18:58
Localitate: Yassi
Contact:

Re: traficantii

Mesaj de Yu_L.Yan »

Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Scrie răspuns