Arhiva documentară Octavian Iliescu

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de popoviciliza »

Arhiva documentară Octavian Iliescu este de acum pe internet: http://www.numismaticaoctavianiliescu.ro/

Proiectul este încă în lucru. După părerea mea, există o probabilitate mare să fie finalizat.

Iată secțiunile (unele deja populate):
HOME
ACTIVITATE ȘTIINȚIFICĂ http://www.numismaticaoctavianiliescu.r ... tiintifica
CORESPONDENŢĂ PRIVATĂ http://www.numismaticaoctavianiliescu.r ... ta-privata
DESPRE PROIECT

În secțiunea Despre proiect avem următoarea prezentare:
„Considerat fondatorul numismaticii moderne româneşti Octavian Iliescu a lăsat în urma sa numeroase pagini de literatură de specialitate de referinţă în cercetarea numismatică românească şi sud-est europeană. Cele aproape şapte decenii dedicate cercetării monedelor antice şi medievale s-au materializat în cazul lui Octavian Iliecu în peste 400 de studii de specialitate, pe care am reuşit să le inventariem datorită arhivei documentare donate de către acesta Muzeului Naţional de Istorie a României în anul 2009. De asemenea, intensa sa activitate, precum şi recunoaşterea de care s-a bucurat în rândul specialiştilor români şi străini este mărturisită de numărul impresionant de scrisori care se păstrează în arhiva documentară pe care o punem la dispoziţia publicului, reprezentând corespondenţa purtată de Octavian Iliescu de-a lungul a peste 40 de ani şi care din păcate a fost recuperată doar parţial. Dintre numele importante care au comunicat în scris cu Octavian Iliescu îi menţionăm pe Michael Metcalf, Elvira şi Vladimir Clain-Stefanelli, Virgil Căpitanu, Eugen Chirilă, Michel Amandry, Michel Balard, Philip Grierson, Theodor Gerasimov, Virgil Mihăilescu-Bîrliba, Cecile Morisson şi mulţi alţii.

Finanţarea primită din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru realizarea proiectului „Partajarea on-line a studiilor şi arhivelor numismatice deţinute de Muzeul Naţional de Istorie a României" a reprezentat ocazia perfectă de a ne concentra eforturile spre a pune la dispoziţia publicului pasionat de numismatică, şi nu numai, toate articolele şi scrisorile regăsite în arhiva personală donată de către Octavian Iliescu. Cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului - Direcţia Patrimoniu Mobil, Intangibil şi Digital au fost digitizate un număr de peste 2500 de pagini deosebit de importante atât prin conţinutul lor informaţional, cât şi prin lumina pe care o pun asupra cercetării istorice în secolul trecut. Dincolo de facilitarea accesului la un fond documentar atât de important pentru un public cât mai larg, cunoscut fiind faptul că numismatica este unul dintre domeniile care stârnesc cele mai multe pasiuni în rândurile colecţionarilor, digitizarea arhivei Octavian Iliescu a reprezentat un pas semnificativ în conservarea de lungă durată a acestui material perisabil şi care trebuie manipulat cu grijă.

Sperăm ca prin acest proiect să aducem un omagiu acestei importante voci a numismaticii româneşti, Octavian Iliescu, şi de asemenea, să înlesnim accesul la pagini cu texte de calitate şi cu informaţii rezultate în urma unor cercetări riguroase şi valoroase.”
Florian
*****
*****
Mesaje: 408
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de Florian »

Super!Multumesc frumos,popoviciliza!
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de popoviciliza »

Cu plăcere!
Florian
*****
*****
Mesaje: 408
Membru din: 07 Mai 2017, 09:09
Localitate: Imola,Italia.

Re: Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de Florian »

Am citit primul articol al domnului Iliescu(Polul romanesc).Are har in exprimare si are capacitatea de a simplifica totul,pentru intelesul tuturor!
Chiar asa!Avem monede de 1,5,10,50 de bani si bancnote de 1,5,10,50,100,200 si 500 de lei.Dar...,unde-i polul românesc?!De ce n-au creat o bancnota de 20 de lei?De ce s-a renuntat la un simbol al sistemului monetar românesc?
Dumnealui a scris acest articol in 1996 cand exista un 20 de lei cu Stefan cel Mare,dar incheie cu o amara reflectie in care ne aminteste ca daca nu vom face ceva,polul va dispare sigur din viata noastra cea de toate zilele...
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1953
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de popoviciliza »

O replică sumară: o bancnotă de 20 de lei poate să mai apară numai în condiții de inflație, dacă se consideră că bancnota ar putea să fie echivalentul bancnotei de 10 de lei de acum (așa cum a fost ea programată în 2005, nu varianta mai ieftină din 2008). În 2005 s-a corelat noul sistem (1, 5, 10, 50, 100, 500) cu cel de convergență (euro), aproximându-se diversele valori (cu excepția bancnotei de 1 leu și a bancnotei de 500 de euro) cu echivalentul lor în euro, astfel încât, la momentul trecerii la euro, să nu fie mari probleme de percepție la nivelul întregii populații (situație prin care deja se trecuse la alte națiuni din UE), respectiv să nu se schimbe echipamentele existente:
R20041117guv .jpg
În această ordine de idei, aș mai spune că, pentru mine, a fost o surpriză de proporții apariția bancnotei de 200 de lei în 2006, bancnotă care nu se încadrează în nimic (de la sistem la circulația în piață), dar care e foarte bună pentru mărirea artificială a masei monetare M0.
În condițiile în care situația de azi este un foarte bun pretext pentru BN de a se trece la un nou palier de devalorizare a leului (bună ocazie de a se oficializa nenorocirea cu masa monetară M0 de azi), văd mai degrabă o reluare a tipăririi bancnotei de 500 de lei și de abia apoi ar fi de discutat dacă se trece la o bancnotă de 20 de lei (un semn important de devalorizare, greu de mascat după 13 ani de la momentul 2005).
Mai curând văd un pol ca bancnotă cu această reprezentare:
download.jpg
... adică dacă intrăm în euro, o să avem și un pol (în euro).

Vom vedea.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
uncetatean
*****
*****
Mesaje: 345
Membru din: 10 Mar 2012, 14:47
Localitate: Romania

Re: Arhiva documentară Octavian Iliescu

Mesaj de uncetatean »

Foarte folositor acest website.

Sper ca in viitor sa apara site-uri pe care sa se regaseasca articolele celorlati numismati romani: Moisil, Docan etc.

Nu regasesc pe site urmatorul articol:

9. Îndreptări şi întregiri mărunte cu privire la unele emisiuni monetare feudale ale Ţările Române, în Studii și Cercetări de Numismatică, 1, 1957, p. 217-240 (Priveşte şi Moldova).

Daca il aveti scanat mi-ar fi de folos.

Va multumesc,
Scrie răspuns