Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Moderatori: Deus, Comboloi

sorin70
******
******
Mesaje: 2520
Membru din: 02 Apr 2005, 14:24

Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de sorin70 »

Ce moneda a circulat in Franta ocupata in perioada 1940-1944 ?

In teritoriul neocupat din sud ( Etat Francais - Republica de la Vichy ), ca moneda metalica a circulat francul , emisiunile Etat Francais iar ca bancnote cred ca au circulat bancnotele Banque de France pentru ca nu am intalnit bancnote Etat Francais.

Nu stiu ce a circulat in Franta ocupata : francul francez , reichsmark sau altceva.
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

Noi numim hârtiile pe care ocupantul le foloseşte pentru a plăti pe teritoriul ocupat „bancnote de ocupaţie”, ceea ce este relativ corect. În fapt, acestea sunt bonuri care au relevanţă exclusiv în interiorul teritoriului ocupat şi numai pentru nevoile ocupantului. Cel ocupat este obligat să le primească. Uneori apare ideea falsă că ocupantul plăteşte foarte corect totul: plăteşte „nemţeşte”.

Din 1938, înainte de intrarea Franţei în WW2, ca urmare a situaţiei economiei, francul intră într-o perioadă de devalorizare.

După înfrângere, pe teritoriul ocupat de Germania, francul este legat de marcă printr-un curs de schimb fix de 20 de franci pentru 1 marcă (curs fixat în 22 iunie 1940).

Monedele Etat français (bătute între 1942 şi 1944) şi noile cupiuri ale bancnotelor Banque de France apar după această dată.

După această introducere aproximativă în context, merg în continuare pe patru afirmaţii:
1. pe tot teritoriul Franţei au circulat aceleaşi monede şi bancnote (emitent Banca Franţei)
2. în teritoriul ocupat de către Germania (teritoriu cu geometrie variabilă) au circulat şi monede (5 şi 10 Reichspfennig) şi bonuri emise de către Reichskreditkassen
3. aceste bonuri au fost emise pentru toată Europa ocupată şi nu aveau putere de circulaţie în Germania
4. bonurile emise de către Reichskreditkassen au fost folosite atâta vreme cât inflaţia din Franţa a permis menţinerea cursului fix
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

- continuare -

Reichskreditkassenscheine https://wiki.mises.org/wiki/Reichskreditkassenscheine au fost iniţial create pentru situaţia în care ar fi fost necesară retragerea din circulaţie a monedelor de argint, cupru şi nichel în Germania, ulterior ca improvizaţie în Polonia. Succesul lor neaşteptat le-a făcut utile şi pentru restul teriptriilor ocupate din Europa.
„Rechiziţiile au fost detestate în toate războaiele: soldaţii vă cer bunurile cu arma în şi vă dau la schimb un document. Când soldaţii plătesc cu bani, problema dispare (numerarul, ca metodă de plată pentru bunuri militare a fost folosit în războiul civil american şi în Europa). Noua calitate a RKK era că reprezenta era o monedă separată de ţara sa de origine - era chiar interzisă utilizarea în Germania! În acest fel, nu avea cum să inflaţioneze furnizarea de monedă din ţara de origine.
În ţările ocupate, toate băncile au fost forţate să accepte RKK-urile prin decret şi le puteau schimba la banca emitentă locală în moneda locală. Rata de schimb era stabilită în avantajul ocupanţilor. Banca emitentă returna RKK-urile unei bănci germane, dar nu primea nimic în schimb. Putea emite în continuare moneda locală, dar efectiv finanţa toate costurile ocupaţiei. RKK-urile erau în cele din urmă returnate la soldăţimii şi folosite iar şi iar.
Costurile erau împărţite în rândurile populaţiei din ţara ocupată. Nu au existat dovezi de deposedare şi nimeni nu era lovit direct. Soldaţii germani au luat mult, dar erau cunoscut că plăteau pentru tot. Cu toate acestea, până la urmă i-au făcut pe alţii să plătească pentru ei.
Utilizarea RKK-urilor a fost oprită în majoritatea ţărilor după o anumită perioadă de timp, iar în schimb a fost folosită moneda locală. Numai în bogata Franţa s-au folosit RKK-urile până la sfârşitul lui 1943, când francul inflaţionat a devenit prea instabil. Ele au fost folosite şi în Bulgaria aliată, dar neocupată [!]. Datorită importanţei strategice, Germania a plătit cel puţin o parte din aceste costuri – din trezoreriile statului. După cum spunea cu mândrie la acea vreme un bancher bulgar, această corelare a monedei lor cu Reichsmark-ul era un prim pas spre o monedă europeană unificată [!].
[…] Deşi aveau o relaţie fixă cu monedele locale, faptul că creşterea preţurilor a variat de la o ţară la alta a provocat o variaţie corespunzătoare a puterii de cumpărare a Reichskreditkassenscheine, care avea în consecinţă tendinţa de a gravita către ţara / ţările în care puterea lor de cumpărare a fost cea mai ridicată. Astfel de migraţii nedorite au continuat, de exemplu, din estul Europei către Franţa, RKK-urile devenind o formă de bani pentru călători, sau de monedă de compensare pentru trupele germane.
RKK-urile au fost retrase din circulaţie în Franţa în decembrie 1943, aşa cum fusese deja făcut în Belgia până în august 1942. Mai mult, printr-un decret din 13 octombrie 1944, Reichskreditkassenschein au încetat să fie folosite ca bani pentru călători, sau de monedă de compensare, începând cu 1 ianuarie 1945 şi au fost înlocuit cu „Verrechnungsschein für die Deutsche Wehrmacht”, un fel de voucher de călătorie militar, care nu era monedă legală şi nu putea fi folosit de către civili.
Circulaţia a atins cel mai înalt punct […] la sfârşitul lunii noiembrie 1943. Declinul din decembrie 1944 se datorează retragerii din circulaţie din Franţa şi Italia.”
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

- continuare -

O imagine foarte rară a afişului care arată monedele (5 şi 10 Reichspfennig) şi bonurile emise de către Reichskreditkassen (Reichskreditkassenscheine) care au circulat în Franţa ocupată:
http://sceco.univ-poitiers.fr/hfranc/images/tab2GMR.jpg
tab2GMR.jpg
Pe acest afiş (afişaj obligatoriu / affichage obligatoire), avem următoarele informaţii:
a. este o tabelă oficială a monedelor şi bonurilor germane având curs în Franţa
b. data de la care au circulat monede (Reichspfennig) şi bonuri (Reichskreditkassenscheine): iulie 1940
c. nominal monede: 5 şi 10 Reichspfennig
d. nominal bonuri: 50 Reichspfennig, 1, 2, 5 şi 20 Reichsmark
e. valoarea în franci pentru fiecare dintre monedele şi bonurile germane (rata de schimb 1/20)
f. numai biletele germane marcate Reichsmark emise de către Reichskreditkassen au curs
g. pentru mărfurile lor, comercianţii sunt obligaţi să accepte ca plată monedele şi bonurile reproduse în tabelă, la cursul oficial fixat în aceasta (altfel fiind expuşi la consecinţe grave)
h. biletele germane marcate Rentenmark (inflaţie: https://en.wikipedia.org/wiki/German_Rentenmark) trebuie să fie refuzate
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

În continuare, iată şi o mini-documentaţie pe care mă bazez şi care poate fi de interes:

A. Emisiunile Băncii Franţei în perioada de referinţă

http://sceco.univ-poitiers.fr/hfranc/SecondGM.htm#
„Devalorizarea din 1938 şi planul de acompaniament pus în aplicare sub egida Ministrului de Finanţe, Paul Reynaud, a permis la limită iniţierea redresării situaţiei economice şi financiare, la momentul în care Franţa a intrat în război în septembrie 1939.
Căutarea mijloacelor financiare pentru înarmarea ţării devine atunci prioritate. Valoarea francului scade din nou la începutul anului 1940. Banca Franţei organizează, cu sprijinul Marinei naţionale, evacuarea stocului de aur în colonii. Dar cea ce era mai rău de abia urma să vină.
Apar piese noi de 50 de cenţi, 1 franc [Lucien Bazor, 1942, 1943, 1944] şi 2 franci [Lucien Bazor, 1943, 1944]. Toporul cu dublu tăiş al Statului francez este gravat în aluminiu şi noul motto-ul Travail, Famille, Patrie înlocuieşte motto-ul republican Liberté, Egalité, Fraternité.
Schimbarea ideologiei politice nu se traduce de o manieră la fel de deschisă pe bancnotele create în aceeaşi perioadă de către Banca Franţei. Evocarea valorilor muncii şi familiei apar desigur pe unele bilete cum ar fi cupiurile de 10 şi 20 de franci. Dar aceste ilustraţii se înscriu cumva în prelungirea tematicii meseriilor apărută în timpul primului război mondial şi care se regăseşte încă pe biletul de 100 de franci pus în circulaţie în 1947.
De notat, în sfârşit, crearea în 1942, într-un moment în care Franţa ocupată este tăiată de coloniile sale, a unui bilet de 5.000 de franci cu alegoria Imperiului Francez. Cu toate acestea, această cupiură nu a fost pusă în circulaţie decât în 1945.
Odată cu înfrângerea militară, Franţei i se impune un veritabil diktat monetar. Francul devine o monedă satelit a mărcii: este legat de aceasta printr-un curs de schimb fix de 20 de franci pentru 1 Reichsmark, rată foarte avantajoasă pentru ocupant, deoarece se estimează că o rată rezonabilă ar fi fost de 11 sau 12 franci pentru 1 marcă. Graţie unei astfel de rate de schimb spoliatoare a cursului de schimb, dar şi a altor dispoziţii, germanii organizate metodic şi eficient drenajul economiei franceze. La rândul său, politica financiară lasă să crească puternic datoria (aproximativ de 3,5 ori între 1940 şi 1944), din care o parte semnificativă este constituită din avansuri ale Băncii Franţei.
Semn al vremurilor dificile care afectează ţara, monedele metalice de valori mici (model gravat de către Lindauer) sunt bătute în zinc. Din acelaşi metal sunt fabricate noile piese de 10 şi 20 de cenţi ale Statului francez. Chiar şi fierul este folosit pentru piesa de 20 de cenţi.
Mai mult, şi pentru prima dată de la căderea celui de-al doilea Imperiu, este bătută o monedă cu efigia şefului Statului: este vorba de o piesă de 5 franci din aliaj cupru/nichel gravată de către Lucien Bazor. Dar această piesă nu va intra în circulaţie.”
600823.jpg
Am mai găsit şi o probă de aluminiu de 10 franci:
600824.jpg
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

B. Costurile de întreţinere a trupelor germane de ocupaţie pe teritoriul francez în perioada de referinţă

https://fr.wikipedia.org/wiki/Occupatio ... 7Allemagne
„Acordul de Armistiţiu franco-german semnat 22 iunie 1940 prevedea, la articolul 18, următoarele: „Costurile de întreţinere a trupelor germane de ocupaţie pe teritoriul francez vor fi responsabilitatea guvernului francez.“ Suma zilnică a fost stabilită la 400 de milioane de franci. În ianuarie 1941, ea a fost redusă la 300 de milioane, respectiv la 109 miliarde înregistrate în serviciul datoriei la sfârşitul anului 1941. În 1942, Trezoreria publică a emis o notă evaluând la 285,5 miliarde de franci valoarea plăţilor efectuate în direcţia Germaniei, respectiv 109,5 miliarde de costuri de ocupaţie, 6 miliarde costuri de locuire, 50 miliarde avans pentru compensare şi 120 de miliarde cheltuieli cu servicii financiare.”
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

C. Modalitatea prin care trupele germane de ocupaţie au făcut plăţi pe teritoriul francez în perioada de referinţă

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... TsRKGmdQTg
ARCHIVES NATIONALES, La France et la Belgique sous l’occupation allemande, 1940-1944
Les fonds allemands conservés au Centre historique des Archives nationales, Inventaire de la sous-série AJ40

„De la începutul campaniei militare în Occident, mai 1940, germanii au creat în teritoriile ocupate „case de credit” ale Reich-ului Reichskreditkassen (RKK), instituţii publice cu autonomie financiară. Au existat sedii centrale ale RKK în Bruxelles şi Paris şi sucursale ale RKK în oraşele de provincie.
RKK trebuia să contabilizeze costurile de ocupare, să aprovizioneze trupele germane cu devize şi să gestioneze aurul şi devizele cumpărate sau confiscate de către autorităţile germane pentru a le revinde către Reichsbank (banca centrală a Reich-ului), la cursul oficial.
În plus, RKK primea şi regla Reichskreditkassenscheine, un fel de bonuri de rechiziţie retrase din circulaţie şi prezentate de către Banca Franţei. RKK a respectat iniţial o procedură strict centralizată: era singura abilitată să tragă cecuri asupra conturile germane la Banca Franţei, pentru a aproviziona în devize şi RKK locale cărora de adresau diferitele corpuri ale armatei. Vizate de către Banca Franţei, cecurile erau trimise la RKK locale, care le prezentau sucursalelor locale ale Băncii Franţei, care trebuiau să le onoreze. Greoaie şi lentă, această procedură a fost modificată ulterior. Nevoile Wehrmacht-ului au fost calculate de către Casieria centrală a viramentelor armatei (Heeresüberweisungskasse), care executa RKK. Aceasta din urmă le trăgea din conturile germane A (cheltuieli diverse) sau B (costurile de ocupaţie propriu-zise) şi transmitea cecurile corespondente către Banca Franţei, care debita sumele din contul german nr. 8 şi făcea plata în numerar, prin sucursalele sale. În practică, se reţine o procedură şi mai simplificată: unităţile militare au fost plătite imediat de către sucursalele locale ale Băncii Franţei în urma avizului favorabil al eşalonului departamental al Heeresüberweisungskasse. Heeresüberweisungskasse aviza RKK Paris, sucursalele Băncii Franţei avizau sediul şi dosarele erau în cele din urmă regularizate de RKK şi Banca Franţei în contul nr. 8.”
sorin70
******
******
Mesaje: 2520
Membru din: 02 Apr 2005, 14:24

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de sorin70 »

Multumesc pentru informatii.
In concluzi,e circulau in paralel atat francul francez al Bancii Frantei cat si RKKS ?

Bancnote Etat Francais au existat ?
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

Cu plăcere!
sorin70 scrie:Multumesc pentru informatii.
In concluzi,e circulau in paralel atat francul francez al Bancii Frantei cat si RKKS ?
Băncile ţărilor ocupate total sau parţial de către Germania au continuat să emită bancnote şi monede. Cu excepţia URSS, unde exista numai proprietate de stat (aşa că în teritoriul ocupat nu era nevoie de a cere ceva de la privaţi), în aceste teritorii ocupantul s-a folosit de RKK (care este un bon cu aparenţa unei bancnote) pentru a lua ceea ce dorea fără să se ia la ceartă cu populaţia. Cei care primeau (obligatoriu) RKK-uri le preschimbau la bancă în moneda/bancnota naţională, aşa că nu aveau un motiv direct să se revolte. RKK-urile erau recuperate de către Germania fără a fi plătite (ţara ocupată plătind astfel pentru ocupant) şi erau repuse în circuitul menţionat. Totul era astfel plătiti „nemţeşte”.
Ţările aliate Germaniei nu au avut parte de acest tratament, motiv pentru care în România nu se discută tema, că nu cred că este cunoscută. Excepţia notabilă este cea a Bulgariei, am menţionat-o mai sus, cu consecinţele de rigoare.
RKK-urile nu puteau fi folosite pe teritoriul Germaniei (unde ar fi produs efecte inflaţioniste), aşa încât ele apar la vânzare mai rar (că nu rămâneau la populaţia din teritoriul ocupat) şi în ţări diverse, pe unde le-a prins războiul (în filialele Reichskreditkassenscheine ), în la germanii care le primeau de la Statul german ca să aibă posibilitatea să se aprovizioneze ca ocupanţi, sau în sediile băncilor din teritoriile ocupate.
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

sorin70 scrie:Bancnote Etat Francais au existat ?
Din ce rezultă ca informaţii strict legate de emisiunile de monede / bancnote ale Băncii Franţei pe perioada regimului de la Vichy, există monede Etat Français, dar nu există bancnote Etat Français.
462px-Informal_emblem_of_the_French_State_(1940–1944).svg.png
Emblema oficioasă a regimului de la Vichy.

În perioada regimului de la Vichy, fără a lua în considerare bancnotele emise pentru colonii, principalele bancnote emise de către Banca Franţei sunt: 5 franci (Berger), 10 franci (Mineur), 20 de franci (Pêcheur), 50 de franci (Jacques Cœur), 100 de franci (Descartes), 500 de franci (La Paix), 1000 de franci (Déméter), toate cu tentă Etat Français, dar fără menţionarea explicită şi fără a folosi motto-ul Travail, Famille, Patrie şi Francisque (toporul cu două tăişuri). Ce mai mare parte a acestor bancnote
au fost înlocuite din iunie 1945, iar cupiurile mai mici de 50 de franci au dispărut.

Eu intrepretez această retragere ca fiind efectul inflaţiei (bancnotele în discuţie fiind la limită acceptabile şi pentru perioada de după ocupaţie). Mă bazez pe ceea ce am menţionat mai sus, crearea în 1942, într-un moment în care Franţa ocupată este tăiată de coloniile sale, a unui bilet de 5.000 de franci cu alegoria Imperiului Francez. Această cupiură nu a fost pusă în circulaţie decât în 1945.
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

biletele germane marcate Reichsmark emise de către Reichskreditkassen care au circulat şi pe teritoriul ocupat al Franţei
artid15721_combined.jpg
$_57.JPG
$_57 (1).JPG
$_57 (2).JPG
artid17497_combined.jpg
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

şi monedele germane marcate Reichsmark emise de către Reichskreditkassen care au circulat şi pe teritoriul ocupat al Franţei
Germany_Military_5_Reichspfennig1940_D.jpg
Ger3rdMilit10pf.jpg
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

un bilet german marcat Reichsmark emis de către Reichskreditkassen care NU a circulat şi pe teritoriul ocupat al Franţei (a fost emis la finalul războiului, atunci când inflaţia (!) a atins şi aceste hârtii)
1945-reichskreditkassen-50-mark-b9878115-german-banknotes-a7778-1500x700.JPG
1945-reichskreditkassen-50-mark-b9878115-german-banknotes-a7779-1500x700.JPG
sorin70
******
******
Mesaje: 2520
Membru din: 02 Apr 2005, 14:24

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de sorin70 »

In concluzie francezii foloseau pentru plati francul iar nemtii RKKS, rascumpararea RKKS la cursul de 1 RKKS = 20 FF ramanand tot in sarcina "statului" ocupat francez.

Situatia este similara cu Romania de dupa 23 august 1944. Pe langa leul romanesc circula si leul CAR cu care ocupantul sovietic platea "cinstit" tot ce cumpara, statului roman revenindu-i obligatia de a-i prescimba in lei romanesti.

Nemtii necastigand razboiul nu au mai fost in postura de a cere si returnarea biletelor de la statul ocupat, asa cum au procedat sovieticii la noi.

Ca o paranteza, RKKS a circulat inclusiv in Transnistria, biletele INFINEX nemaifiind puse in circulatie.
popoviciliza
******
******
Mesaje: 1950
Membru din: 16 Feb 2014, 18:07

Re: Moneda in circulatie in Franta ocupata 1940-1944

Mesaj de popoviciliza »

Situaţia este generală pentru multe motive. Chiar şi când eşti eliberat, te poţi trezi cu astfel de bonuri, iar sovieticii sunt doar un exemplu: de adăugat şi AMC (Allied Military Currency):

S-au emis 5 tipuri de bonuri:
800px-1944_German_Military_Mark.JPG
German Allied Military Currency (Mark)
800px-1_schilling_note_1944.jpg
Austrian Allied Military Currency (Schilling)
800px-AMC_france_100_franc-1.jpg
French Allied Military Currency (Franc)
800px-AMC_italy_100_lire-2.jpg
Italian Allied Military Currency (Lira)
800px-B-yen.jpg
Japanese Allied Military Currency (Yen)

https://en.wikipedia.org/wiki/Allied_Military_Currency
Scrie răspuns